- GPL (Gaz Petrolier Lichefiat) este un amestec de hidrocarburi format predominant dintr-un amestec de propan şi butan, obţinut prin rafinarea petrolului sau direct din extracţie, după ce a fost separat de gazele naturale sau petrolul cu care acesta este în amestec în zăcămintele petrolifere.
- GPL-ul este curat, nu conţine apă sau alte impurităţi, are o ardere completă şi nu generează depuneri calamice pe pistoane, segmenţi şi bujii.
- Datorită densităţii mai mici faţă de benzină consumul de GPL exprimat în litri va fi până la 10 % mai mare decat cel de benzină. De aceea se poate economisi minimum 40 % din costul carburantului.
- În România cu suma reprezentată de costul a 10 litri de benzină se parcurge o distanţă mai mare cu 40% folosind GPL.
- Investiţia din montarea unei instalaţii de gaz se amortizează intr-un timp relativ scurt (aproximativ 10.000-15.000 km), numai din diferenţa de cost Benzina-GPL.
- GPL-ul este un excelent combustibil pentru autovehiculele care sunt nevoite să se încadreze în normele de poluare devenite din ce în ce mai stricte.
- NU ESTE TOXIC pentru sol şi acvifere în cazul unor scurgeri accidentale.
- Arderea GPL-ului produce cu pana la 15-20 % mai putin CO2 faţă de motoarele care folosesc benzina. GPL-ul emite de asemenea cu 97% mai puţin benzen decat benzina fară plumb. Acest combustibil foloseşte un sistem sigilat, având emisii de hidrocarburi apropiate de zero.
DE CE EXISTĂ ÎNGRIJORĂRI FAŢĂ DE ACEST SISTEM?
- Cea mai mare parte a îngrijorărilor asupra siguranţei este PERCEPŢIA şi lipsa de familiarizare cu acest sistem.
- Ca şi toţi ceilalti combustibili, GPL-ul este inflamabil şi de aceea trebuie manevrat în siguranţă şi cu atenţie.
- Din acest motiv, industria a luat măsuri stricte şi tehnologii avansate pentru asigurarea siguranţei.
- Chiar şi aşa GPL-ul este ocazional victima unor articole de ziar alarmante asupra unor accidente izolate – de multe ori indiferent de cauzele producerii lor.
POATE SĂ MEARGĂ MAȘINA ȘI PE GAZ ȘI PE BENZINĂ?
- Este opţiunea dumneavoastra. Puteti să circulati pe benzina sau pe gaz. Administrarea ultimelor sisteme de motorizări duale (gaz – benzină), se face astfel încât performanţele să fie la fel de bune indiferent de combustibilul utilizat.
SUNT AFECTATE PERFORMANŢELE MAȘINII?
- Sunt foarte puţine diferenţe între performanţele motorului pe GPL şi cel pe benzină. Chiar dacă în unele cazuri puterea poate să scadă cu până la 10% în cazul unui sistem pe injecţie lichidă, performanţele pot creşte cu 5%. Unii şoferi spun că manevrabilitatea creşte şi sunt evident mai puţine noxe.
EXISTĂ DEZAVANTAJE ÎN FOLOSIREA GPL-ULUI AUTO?
- În practică, transformarea unui autovehicul pentru a putea funcţiona pe gaz implică inconveniente minore. Cele mai importante dintre ele ar fi reducerea spaţiului din portbagaj și o pierdere a puterii de accelerare, precum şi o mică crestere în greutate a maşinii cu aproximativ 50 de kg.